Mirora Translation

Tatilinizi Özel Kılacak Dünyanın Dört Bir Yanından İlginç 8 Noel Geleneği

Tatilinizi Özel Kılacak Dünyanın Dört Bir Yanından İlginç 8 Noel Geleneği

Noel, arkadaşlar ve aile ile beraber vakit geçirmek ve hediyeler almak için güzel bir zamandır. Noel ağaçlarını süslemekten Noel kurabiyeleri ve Noel pudingi pişirmeye kadar, tatil sezonunda yapılabilecek birçok eğlenceli aktivite var. İnsanlar Noel’i dünyanın her yerinde birçok farklı ve ilginç şekillerde kutluyor. Aşağıda sizler için favorilerimizden 8 tanesini derledik.

1. Norveç’te Çocuklarla Kızak

Kızak, sadece çocuklar için değil, aynı zamanda Noel zamanı Norveç’te yetişkinler için de favori bir eğlence aracıdır. Norveçli aileler, evlerinin yakınlarında tepelerde toplanıp birlikte karlı yokuşlardan aşağı kaymanın keyfini çıkarırlar. Bu gelenek, yerel halkın tepelerden aşağı kaymak için ellerinde mevcut olan her şeyi kullandığı yüzlerce yıl öncesine dayanıyor! Tahtalar, ağaç gövdeleri ve hatta eski mobilyalar gibi birçok eşya bu gelenek için kızak görevi görebiliyor.

2. Belçika ve Fransa’da İlahiler

İnsanların kapı kapı dolaşarak ilahi şarkılar söylemesi, orta çağlardan beri popüler bir gelenek olmuştur. Günümüzde bile, Aralık ayı boyunca Belçika ve Fransa’da “Silent Night” (Sessiz Gece) gibi Noel ruhunu taşıyan şarkılar söyleyen sokak şarkıcılarını bulabilirsiniz. Noel şarkıları söyleyenlerin, insanın içine mutluluk dolduran şarkılarını dinlerken onlara ödeme olarak ufak bir hediye vermeniz bile gerekebilir.

3. Almanya’da Sıcak Şarap

Almanların yüzyıllardır içmeye devam ettiği popüler bir Noel içeceği olan sıcak şarap; tarçın, karanfil ve muskat gibi baharatların kırmızı şarapla karıştırılması ve ardından ocakta ısıtılmasıyla yapılır. Bazen normal üzüm şarabı yerine elma şarabı da kullanılır veya her iki şarap birleştirilir. Fincanlarda veya kupalarda sıcak olarak servis edilen şarabınız üzerine kremşanti veya eggnog (yumurta likörü) eklenerek servis edilir.

4. Avusturya Noel İblisi

Krampus, Aziz Nicholas’ın, bir diğer adı ile Noel Baba’nın refakatçisi olduğu rivayet edilen, en azından 16. yüzyıldan beri Avusturya Noel geleneğinin parçası olmuş bir iblistir. Efsaneye göre Krampus, yaramaz çocukları sopalarla döverek cezalandırırken, uslu çocukları şeker ve oyuncaklarla ödüllendirir.

Bugün Aralık ayı boyunca Avusturya’nın birçok şehrinde Krampus yürüyüşleri yapılıyor ve insanlar bu iblisin tasvir edildiği gibi giyinip sokaklarda dolaşarak çocukları korkutuyor. Avusturya’da Krampus, Noel’i kutlamanın önemli bir parçası olarak kabul edilir.

5. İsveç’in Yule Keçisi

Yule Keçisi, yüzyıllar öncesine dayanan İskandinav geleneğinin bir parçasıdır ve bugünlere kadar gelebilmiş en eski Noel geleneklerinden biridir! Efsaneye göre, Yule keçisi Noel mevsiminde kötü ruhları evlerden uzak tutar. İnsanlar, Yule keçilerinin bu özelliğinden dolayı onların oyuncaklarını yapmaya başlamışlar. Başlangıçta samandan yapılan bu keçiler zamanla ahşaptan da yapılmaya başlanır. O zamandan beri birçok aile tatillerinde evlerinde kendi Yule keçilerini bulunduruyorlar. Yule keçisinin gelecek yıl için iyi şans, zenginlik ve refah getirdiği söyleniyor.

6. Bolivya’da Geçit Töreni

Bolivya’da Noel geleneği, insanların tatil sezonuyla ilgili hayaletler, yıldızlar, elfler, melekler, kar taneleri, ren geyiği ve diğer geleneksel figürler gibi giyinmesini içerir. Bu figürler gibi giyinen insanlar, tüm yıl boyunca iyi olan çocuklara hediyeler dağıtmak ve iyi olmayan yaramaz çocukları da korkutmak için geceleri evleri ziyaret ederler! Bu gelenek diğer bazı Latin Amerika ülkelerinde de uygulanmaktadır.

7. Japonya’da Noel Arifesinde KFC

Japon KFC veya Kentucky Fried Chicken, sıra dışı Noel geleneği ile ünlüdür. 24 Aralık’ta insanlar, özel bir Noel yemeği almak için KFC’nin yerel şubelerine akın eder.

Neden mi? Çünkü Japonlara göre, Noel Arifesini KFC’den tavuk menüsü yiyerek kutlamaktan daha iyi bir yol yok!

Japonya’daki akıllı pazarlama sayesinde, Noel arifesinde KFC yemek popüler bir gelenek haline gelmiştir. Hatta Noel tavuğunuzu yemek istiyorsanız, KFC restoranından rezervasyon yaptırmanız bile gerekiyor. Tatil yemeğiniz için KFC restoranına vardığınızda, Noel Baba kıyafeti giymiş ama normalde KFC’nin maskotu olan Albay Sanders heykeli tarafından karşılanıyorsunuz. Üstelik yiyeceğiniz tavuk menüsü, ekstra olarak özel Noel ambalajında servis ediliyor!

8. Danimarka’da Hediye Veren Cüce

Danimarka’da insanlar Noel’i, Noel sırasında evlere bakan küçük bir cüce olan “Nisse” adlı bir pelüş figür düzeneği ile kutlarlar. Cüce Nisse, yıl boyunca çocuklara uslu oldukları takdirde hediyeler getirir ya da yaramazlık yaptıkları takdirde ikramlarını çalarak onları cezalandırır.

Dünyada başka birçok Noel tatili kutlaması çeşidi var. Bu yüzden dışarı çıkın ve bu sezon çevrenize biraz Noel neşesi saçın. Üstelik bahsettiğimiz geleneklerden bazıları evinizdeki partiyi misafirleriniz için çok daha eğlenceli hale getirebilir! Mutlu Noeller!

 

Tatilinizi Özel Kılacak Dünyanın Dört Bir Yanından İlginç 8 Noel Geleneği